Litt historikk.

Mansjettknapper har sin opprinnelse fra 1700-tallet i Frankrike og var forbeholdt de kongelige og overklassen. I nyere tid er mansjettknapper blitt vanlige i alle samfunnslag, og alle menn bør ha minst 2-3 par mansjettknapper for bruk til forskjellige anledninger. Mansjettknapper er ikke kun for menn, mange kvinner bruker også mansjettknapper som en del av antrekket.

Selv om mansjettknapper er forholdsvis små tilbehør kan de tilføre mye personlighet og stil til en skjorte.

Forskjellige mansjetter og hvordan de brukes:

Mansjettknapper kan benyttes både med enkle mansjetter som på vanlige skjorter med doble knappe-hull eller med dobbeltbrettede, såkalte franske mansjetter. Det vi viser på bildene under er vanlige mansjetter med to knappe-hull.

Det er to måter å benytte mansjettknappene på, den ene er som lag mot lag hvor stoffet ligger an mot hverandre og danner en "vinge" hvor både front og lås blir synlig. Denne anbefales for mer høytidelige anledninger som bryllup ol. (vises på de fire bildene under)

Den andre måten er å la stoffet overlappe slik at kun fronten på mansjettknappen blir synlig og låsen blir liggende på innsiden av skjorten mot håndleddet. Denne metoden anbefales for mer uformelt "business" og "casual" bruk. (se bilde under)

Slik monterer du en mansjettknapp på skjorten :

mansjettknapper montering på erme

1. Finn fram en mansjettknapp.                                                      2. Åpne låsen ved å vri pinnen 90 grader.

hvordan bruke mansjettknapper

3. Stikk enden inn i knappehullet.                                                   4. Sikre låsen ved å vri pinnen tilbake.

mansjettknapp skjult lås tønne

Her vises mansjettknapp festet til mansjett med overlapp. Låsen blir her skjult inn mot håndleddet.

Typer mansjettknapper :

Den vanligste typen mansjettknapp har en låsemekanisme hvor den bakre delen består av en pinne som kan roteres 90 eller 360 grader.

Låsen foldes inn før pinnen settes inn i hullet og foldes ut når mansjettknappen er på plass. Denne er fjærbelastet slik at låsen ikke skal kunne løsne ved uhell og mansjettknappen sitter derfor sikkert festet.

mansjettknapper lås feste

Lukket lås.                                                                                   Åpen lås.

Velg farge :

mansjettknapp sort sten sølvgull mansjettknapp åttekantet sort sten

Velg metalltype eller farge på mansjettknappene som passer med for eksempel klokke, slipsnål, ringer eller beltespenne.

Velg materialer, her vises zirkon krystall og hvit perlemor.